BuddyBuddy

Inclusieve spelletjes

Een draai geven aan een populair spel? Met onze tips laat je iedereen meedoen.

Balspelen

Boccia

Boccia is een bekend spel dat lijkt op 'jeu de boules'. In plaats van zware metalen ballen wordt boccia gespeeld met rubberen ballen die gemakkelijk vast te houden zijn. 

Doel van het spel: Degene die de gekleurde bal het dichtst bij het kleine balletje gooit, wint. 

Spelwijze: Gooi de grotere bal zo dicht mogelijk bij het kleine balletje. Je kan de bal trappen, gooien, rollen met een helling of met hulp.

Lees meer
Goalball

Goalball is een geweldig spel voor kinderen met een visuele beperking. De bal maakt geluid terwijl hij over de vloer rolt. Het is daarom belangrijk dat je niet te luid bent, zodat de spelers goed kunnen horen waar de bal is. 

Doel van het spel: Twee teams staan tegenover elkaar in doelen en rollen de rinkelende bal naar elkaar om te proberen scoren. 

Spelwijze: Je bakent een terrein af en de spelers zonder visuele beperking worden geblinddoekt. 

Lees meer
Zitvolleybal

Bij zitvolleybal verklein je het terrein en hang je het net lager. De spelers blijven op hun plaats zitten. Je kunt dit gemakkelijk doen op een  grasveld door een badmintonnet laag te plaatsen. Op deze manier kunnen veel kinderen met diverse mogelijkheden meedoen zonder te hoeven springen, rennen of duiken. De bal mag alleen met de hand worden aangeraakt, niet met andere lichaamsdelen en je moet te allen tijde op de grond blijven. 

Lees meer
Muzikale Bal

Doel van het spel: Degene die als laatste overblijft zonder een fout de bal door te geven, wint.

Spelwijze: Alle spelers gaan in een kring staan. De bal wordt steeds doorgegeven naar rechts, net zo lang tot de aangewezen leider buiten de kring een plotseling geluid maakt. Dan moet de bal snel naar de andere kant doorgegeven worden. Goed opletten dus, anders mis je het geluid en geef je de bal toch aan de persoon rechts van je. 

Aanpassing: Voor kinderen met gehoorproblemen kan het geluid worden ingeruild voor een visueel signaal, zoals een vlag of een handbeweging. Probeer met de hele groep het zo lang mogelijk vol te houden zonder af te gaan.

Lees meer

Andere spelletjes

Stoelendans met rolwagens

Vervang de stoelen door kartonnen kaarten. Door er met 1 wiel op te staan is je plaats verzekerd. Je kan de kartonnen kaarten ook vervangen door krijtcirkels op de grond.

Lees meer
123 Piano

Span een touw waar de personen moeten lopen. Hang 2 meter voor het eindpunt een sjaaltje aan het touw zodat spelers weten waar ze moeten stoppen en/of laat een muziekje horen aan de kant waarheen ze moeten lopen.

Lees meer
Zakdoek leggen

Iedereen zingt het liedje, maar om te weten wanneer de persoon met een auditieve beperking de zakdoek moet neerleggen steek je een vlag in de lucht.

Lees meer
Grenz

Grenz is een doordeweeks smokkelspel, dat nadien uitmondt in een confrontatie met discriminatie en racisme. Kortom: een levensecht en toegankelijk spel over denken in vakjes en waartoe dat kan leiden.

Lees meer
Bij elkaar op de schoot

Doel: Elkaar beter leren kennen, gelijkenissen ontdekken.

Lees meer
Neusje van de zalm

Met dat spelletje laat je de kinderen eens op een andere manier naar elkaar kijken. Mensen bekijken elkaar soms heel oppervlakkig en stoppen elkaar in vakjes. Laat ons de mensen eens van dichterbij bekijken. Herkennen we mekaar dan nog zo goed? Heeft de ander geen verrassende kanten?

Lees meer
Etikettenspel

Doel: Inleefspel over vooroordelen en stereotyperingen.

Lees meer
Uniek raster

Vul het raster beetje bij beetje in. Laat de kinderen zelf dingen uitzoeken, meten, bij elkaar meten … Naarmate het raster gevuld wordt met vingerafdrukken, cijfer … kan je gaan kijken op welke manier wie van wie verschilt. Sommigen zullen bepaalde kenmerken gemeen hebben en op andere vlakken dan weer verschillen.

Lees meer
Silhouetten

Doel: Bewustwording van verschillen en gelijkenissen die niet zichtbaar zijn langs de buitenkant.

Lees meer
Levensechte domino

Iemand gaat liggen in het gras met zijn armen open en zegt een eigenschap aan zijn/haar rechterhand en een eigenschap aan zijn/haar linkerhand.

Lees meer
What's the name

Kan jij zo snel mogelijk raden wie je teamgenoten uitbeelden?

Lees meer
Helpende hand

In dit spel sta je voortdurend voor de keuze of je een ander wel of niet zult helpen. Als je niet helpt, is het spel snel afgelopen, help je wel, dan ben je misschien een held.

Lees meer
Mensenbingo

Vind zoveel mogelijk mensen die voldoen aan de beschrijving.

Lees meer

Kijk hoe andere verenigingen het doen!

Een initiatief van

De GenereuzenDe Warmste Week

in samenwerking met

Katholieke Landelijke JeugdChiroFOS Open ScoutingJe beestigste jeugdbewegingKatholieke Studerende JeugdJeugd Rode Kruis VlaanderenScouts & Gidsen VlaanderenEvangelisch jeugdverbond